top of page

JCh NJCh INTUCh SUCh NUCh NV-99
SV-00 Ringlets Vanquishing Gale,”Steffi”

 

1995–2006
e. Kelsmere Kraftsman
u. SUCh Ringlets Raise The Wind

Innehar SKK:s Bruksavelspris
 

”Steffis” utställningskarriär:

1997

Steffi blev utställningschampion redan vid 2 års ålder.

 

1998

Under 1998 deltog Steffi, tre år, på en enda utställning: The Curly World Seminar-98 i Finland, med hundar från många europeiska länder. Hela 80 curlies möttes i ringen!

Resultat: Steffi blev Bästa Tik och BIM!!!

 

1999

Under 1999 deltog Steffi på bara två utställningar, nämligen: Den Svenska Curlyträffen, med över 40 curlies i ringen, där domaren var den engelska curlyuppfödaren och retrieverdomaren Mrs Lynn Hull.

Resultat: BEST IN SHOW!!!

I november deltog Steffi på den norska internationella utställningen i Hamar, där hon kunde lägga ytterligare tre titlar till sitt namn:
Internationell & Norsk Utställningschampion & Norsk Vinnare -99.

2000

Även i år har Steffi ställts ut mycket sparsamt, endast två gånger:
I slutet av november blev hon BIR vid SSRK:s utställning i Karlstad. 16 curlies var anmälda.
På den internationella utställningen ”Stora Stockholm” i mitten av december blev Steffi BIM och fick därmed ytterligare en titel: Svensk Vinnare-00.

Därmed har Steffi avslutat sin utställningskarriär.
Hon har ställts ut mycket sparsamt: officiellt totalt 12 gånger och tagit 11 CK och 11 BIR eller BIM.
Hon har dessutom ställts ut på de stora rasspecialerna i Sverige och Finland tre gånger med resultaten: BIS, BIS-2 (Bästa tik) och BIS-5.

 

”Steffis” fantastiska Jaktprovskarriär:

 

1996

När Steffi var endast 16 månader, var hon enda hunden med 1HP vid ett prov med över 80 startande i samma klass.

1997

Vid 2 års ålder blev Steffi Provets Bästa Hund i öppenklass, i konkurrens med mer än 40 andra retrievers.

1998

3 år gammal, gjorde Steffi sin debut i elitklass, och startade tre gånger.
Resultat: Steffi fick 1:a pris alla tre gångerna!!!
Vid ett jaktprov blev hon Provets Bästa Hund, i kamp med 30 retrievers, mest jaktlabradorer.
Hon avslutade sin synnerligen snabba väg mot sin titel genom att i slutet av oktober genomföra det praktiska provet på ett utmärkt sätt.

Steffi är den yngsta curlyn någonsin i Europa som erövrat titeln Jaktchampion!!!

1999

Under 1999, fyra år gammal, har Steffi deltagit som enda curly på
LAG SM för retrievers. Hon har också som första curly kvalificerat sig och deltagit på Svenska Retriever Mästerskapen.

Steffi vann jaktprovet, ökl/elit, på Curlyträffen där hon också blev BEST IN SHOW.

Steffi avslutade säsongen-99 med att ta ett 1:a pris i Osloprovets Elitklass och bli Provets Bästa Hund. Därmed blev hon också Norsk Jaktchampion.

2000

Steffi har enbart används på praktiskt jakt.

2001

I år har Steffi bara gjort två starter: Curlyträffens öppen/elitklass. Resultat? Steffi vann före sina två söner Tarras och Willi!

På elitprovet i Väse i början av oktober tog Steffi sin femte elit 1:a! (Av sex starter i elitklass har hon alltså fem 1:or och en 2:a.)
Därmed var Steffi kvalificerad för semifinal på RETRIEVERMÄSTERSKAPET 2001!
De hundar som fick 1:or på elitproven i Väse, Naddö och Brunnsholm gick vidare till semifinal på Dylta Bruk dagen efter. Totalt från de tre proven gick 13 hundar vidare: en curly, en golden och 11 labradorer.

Steffi gjorde ett bra jobb i semifinalen men kom inte med till finalen dit fyra hundar togs ut. Men…att vara en av de 13 elithundar från hela Sverige som kvalificerade sig till RETRIEVERMÄSTERSKAPET 2001 är en prestation i sig.

2002

Steffi har enbart arbetat på praktisk jakt.

2003

Steffi fortsätter som jakthund på olika typer av jakt: duvor, gäss, änder och i övrigt allt som fälls. MEN… i augusti gör hon succe´artad come back i provsammanhang!

På Curlyträffens jaktprov startar sex hundar i elitklassen. Steffi är en dem, och oddsen var väl inte direkt lysande…, vid en ålder av dryga åtta år, med sin sista valpkull endast fyra månader gammal och utlånad till husse Bengt som normalt inte tränar henne.

 

Steffi visade sin höga klass och vid dagens slut lades segertäcket, som så många gånger förr, över hennes rygg: Bästa Elithund!

Förmodligen var det här Steffis sista officiella framträdande i jaktprovssammanhang.

2005

Steffi erhåller som första curly Svenska Kennelklubbens Bruksavelspris.

En lång och framgångsrik karriär är slut och i oktober 2006 lämnade Steffi den här världen. Steffi har skrivit historia i Curlyvärlden dels genom sin egen fantastiska karriär och dels genom sin lika unika nedärvning. Som uppfödare/ägare/tränare/förare av Steffi under alla år kan jag bara tacka för att jag fick följa med på hennes fantastiska resa.


Dagen efter att Steffi lämnat oss såg det ut så här på vår nyhetssida:

14 oktober 2006

Steffi, SJCH NJCH INTUCH SUCH NUCH NV-99 SV-00 Ringlets Vanquishing Gale, lämnade den här världen i går kväll och tog steget in i nästa. Gamla, kloka och underbart snälla Steffi somnade in i sin älskade bil och hennes sista tanke i den här världen måste ha varit att ”nu ska vi ut på nå´t igen – jakt kanske…”.

Nu jagar Steffi återigen på unga, starka ben med sina gamla vänner på de jaktmarker där gräset alltid är grönt, vindarna och vattnen är ljumma och änderna flyger lågt…

Så många av er, våra och Steffis vänner, har skrivit till oss och här är några av de omtänksamma och rörande kommentarer vi fått:

 • Ta hand om dig och tänk på att du gav Steffi ett underbart liv. Hon kunde inte haft det bättre hos någon annan.

 • Jens säger alltid ”titta nu blinkade det en stjärna till mig, det är nog Fanny” då brukar jag tänka att det är en tröstande tanke att han tror så blint på detta. Vem vet, kanske han har rätt!?

 • Ha det så bra Steffi dit du nu ska. Jag är glad att jag fått träffa dej. Nu rinner tårarna så nu slutar jag.

 • Gläd er åt att hon har varit och alltid kommer att vara LYCKLIG, hon har ju levt ett härligt liv tillsammans med er!

 • … hun gaar inn i historien som en hund man husker med stor respekt.

 • Tenk på det fine og innholdsrike livet du har gitt Steffi, og hun får forsette det sammen med sine i himmelen. Tenk på alle fuglene hun nå kan jakte!

 • …vilken fantastisk livskamrat hon verkar ha varit!

 • …även mina tårar rinner när jag läser ert brev.

 • Kerstin, du vet när det är tid. Och jag vet du gör det största förtjänst för din fantastik curly-tik. Hon är en hund som jag minns som himmla vacker, stilig och härlig tik!

 • Giv Steffi et kram fra mig inden I kører af sted.

 • Imorgon är den kväll vi letar efter stjärnan som lyser mer än de andra, Steffi kliver över till andra sidan.

 • Faan, nu fick du mig att gråta också!

 • Steffi är en hund som har fastnat I mitt hjärta, jag önskar att jag får uppleva en sån hund nån gång. Hon kommer att finnas hos oss länge.

 • Tänker på dig!!

 • Jag lider med er och tänker på er……..

 • Du ska veta att jag tänker på dig i denna stund och känner med dig!

 • Jag gråter med er och över gamla kloka Steffi när jag läser detta nu på fredagkväll.

 • Steffi har ju inte bara varit en underbar hund för er, hon har ju även gett livet till en del av dem vi älskar mest. Hon har skrivit historia i curlyvärlden.

 • Man måste ju säga att Steffi verkligen levt sitt fullt ut… OCH lever vidare genom sina underbara barn o barnbarn…..Och att ha ÄGT en sån hund…är ju verkligen få förunnat…..

Ja, det är få förunnat att ha haft en sådan hund som Steffi.
En epok är slut.
Nu återstår bara mitt innerliga tack till Steffi för alla år tillsammans och för alla fåglar vi sökt och funnit.

Steffis kullar

Steffis kullar

Kull 1

Steffi hade sin första kull i mars-99 med Toakaha Koru (imp NZ). Den här kullen om åtta valpar har varit fantastiskt framgångsrik både på jaktprov och utställning:
 

TRE (!) är Jaktchampions och ytterligare en går elitklass, tre är SUCH och alla åtta (!) har arbetsmeriter. Kiwi, gick i vinnarklass (elitklass) i Danmark. Han har generationer av jaktprovsvinnare och Jaktchampions bakom sig, från Nya Zeelands bästa blodslinjer.

Kull 2

I maj 2000 såg Steffis andra kull dagens ljus. Denna gången användes den gamle FINVCH FINUCH FINLCH Blazeway Out For A Duck. En hanvalp, Ringlets Soldansare, exporterades till USA.

Kull 3

Steffi fick sin tredje kull i februari 2002, denna gång med Racycurl´s I Feel Fine. Ur denna kullen gick tiken Ringlets Vindil ut på foder till Eva-Lena Asplund, Laggaråsens kennel.

Kull 4

Steffi nedkom med sin sista kull den 3 april 2003 och fick sex valpar – en tik och fem hanar. En brun hane, resten svarta. Den här kombinationen förväntas ge samma jaktligt/arbetsmässigt utmärkta hundar som de i Steffi x Kiwi-kullen födda -99.

Hane är denna gången Raidfaki som alltså är son till Kiwi och far till Zimpson . Raid bor i norra Norge och de ca 400 milen T.o.R. (!) till oss och Steffi avverkade han dels per flyg dels per bil.


Raid är en utmärkt och meriterad brukshund: godkänd räddningshund, lavinhund och ruinsökshund. Han har genomgått Norska Försvarets funktionstest med mycket bra resultat och har därefter arbetat som tjänstehund inom Försvaret. Han har enorm kamplust och arbetslust kombinerat med stor samarbetsvilja, dådkraft och mycket goda nerver. Raids förmåga att totalt fokusera på arbetet och aldrig låta sig påverkas det minsta av yttre störningar är ett adelsmärke för en riktigt bra bruks/jakthund. Han är mycket social och vänlig i sitt ungänge med både människor och hundar.

bottom of page