top of page

SJ(j)CH Justlike Queen Elisabeth, ”Anki”

 

Född: 2004

e. NORDJCH FTW Tasco Brimstone
u. SJ(a)CH SJ(j)CH Moorman’s Look Twice

  • SVENSK JAKTCHAMPION

  • SVENSK RETRIEVERMÄSTARE 2008

  • CK på A-prov

Working Test

I april -05 startar Anki, 11 månader, på sitt livs första prov / tävling. Hon gör det med bravur då hon vinner unghundsklassen på SSRK/VL:s Working Test. Totalt delades det ut fem 20-poängare under dagen, alla klasser räknade, och Anki sopar hem TVÅ av dem!

I hällande regn vinner Anki SSRK/VL:s WT sent i oktober -05. Hon gör det på allra bästa sätt: 97 poäng! Det är dagens högsta poäng alla klasser räknade. Hennes svit den här gången är 19, 20, 18, 20, 20.

I oktober 2006 gör Anki debut i öppenklass på SSRK/VL:s Working Test. Anki vinner klassen och har återigen dagens högsta poäng alla klasser räknade: 94 poäng.

I juli 2007 vinner Anki öppenklassen på WT i Ånnaboda med dagens högsta poäng alla klasser: 95 poäng.

 

ELMIA TEAM CUP
I maj ingår Anki som unghund i Team Hot Country på den stora Elmia mässan. I två dagar kämpade laget i Elmia Team Cup som dömdes av legendariske Mr Bill Meldrum, Royal Head Keeper på Drottning Elisabeths Sandringham Castle i England. Anki gjorde ett glimrande arbete första dagen och sopade hem 20 (topp!) poäng på sitt markeringsarbete och 18 p på sitt sök. Finaldagen var inte riktigt Ankis….här var det dirigering som hon inte kan men eftersom hon anser sig kunna allt….så for hon iväg som en raket och sökte av hela området…vilket icke gillades av domaren och poängen blev noll. Anki tyckte själv hon gjort ett utmärkt arbete och spatserade omkring med näsan i vädret resten av dagen.

 

SSRK/VL:s KM
I början av juni vinner Anki SSRK/VL:s KM där alla möts oavsett klass genom ett sinnrikt handikappsystem. Anki fick högsta poäng på både markerings- och dirigeringsrutan och låg i täten efter förmiddagens övningar, men bara en ynka poäng före moster Tigra. Efter lunch kom så det avgörande ….söket. Här fanns nästan 30 dummies ute och det gällde att få in så många som möjligt på den givna tiden vilken var 6 minuter för ukl/nkl, 5 minuter för ökl och 4½ minuter för eliten.

Anki inledde med att lägga ribban rejält högt då hon sopade hem 12 dummies på 6 minuter. Ingen lyckades slå henne men Tigra gjorde ett bejublat försök då hon på 4½ minuter tog hem 11 dummies där den sista inte räknades eftersom hon hade två meter kvar till husses hand…


Summa summarum: Anki blev Klubbmästare med Tigra på andra plats.

 

Jaktprov

UKL
I augusti -05 debuterar Anki, 15 månader, på officiellt jaktprov i ukl. Hon gör ett alldeles lysande arbete på Medskogsprovet och domare Torstein Rudi är lyrisk... 1:a HP och Provbäst!

Kritiken lyder: ”Löser alla dagens uppgifter med hög koncentration & effektivitet i utmärkt samarbete med sin förare. Mycket följsam. Håller utmärkt. Mycket väl förd.”

ÖKL
I augusti 2007 (2006 hade hon sin första valpkull) tar Anki två 1:a pris ökl och är klar för elit.

Hennes första kritik lyder: ”En tik som arbetar med väldigt hög intensitet vilket också till en början påverkar effektiviteten. Detta kompenseras helhetsmässigt av ett mycket effektivt sökarbete och en duktig förare.”

Andra kritiken: ”En tik som löser alla provets uppgifter på ett utmärkt och snabbt/effektivt sätt. Med lite mer erfarenhet kommer hon att bli fantastisk!”

A-PROV 
I september blir Anki godkänd i KKL och är alltså klar för elit även på A-prov.

Anki blir 2:a placerad med CK på SSRK/Bergslagens A-prov (elit) i november -09.

B-PROV EKL
I juli -08 debuterar Anki i elit med ett 1:a pris och Provbäst efter en strålande insats i 30 graders värme på Våmhusprovet där hon var enda hunden som fick en 1:a.

Kritiken löd: ”En tik som genomför provet på ett synnerligen övertygande sätt i gott samarbete med sin förare.”

Två veckor senare tar Anki sin andra raka 1:a och kritiken löd: ”En retriever med fantastiska retrieveregenskaper. Samtliga arbetsuppgifter som hunden ställs inför utförs med finess och fina egenskaper. Lugnt och behagligt förd.”

Praktiskt prov

I september -08 gör Anki sitt praktiska prov på Björkvik – godkänd.

Ett par veckor senare tar Anki sin tredje raka 1:a och blir SVENSK JAKTCHAMPION!

Kritiken löd: ”En mycket tilltalande tik som gör ett övertygande arbete. Mycket stark i det självständiga arbetet och när så behövs låter hon sig raskt och villigt dirigeras.”

RETRIEVERMÄSTERSKAPET 2008
Årets RM gick av stapeln i Hofors och ca 30 hundar kom till start. Under lördagen var det uttagningar i form av tre stationer med svåra dirigerings- och markeringsuppgifter. Anki jobbade stabilt och snabbt (som alltid… :-)) och jag kände att vi låg bra till.

På kvällen, innan supén, presenterades de hundar som gått vidare till söndagens finaler: nio hundar och Anki var en av dem!

Söndagen började i sol och blåst med två omgångar av semifinalen.: en walk-up där hundarna fick två markeringar och en dirigering vardera. Här fanns alltså inget utrymme för misstag. Anki gick felfritt. Efter de två släppen stod vi alla och väntade på att domarna skulle presentera vilka hundar som skulle gå till final. Till slut var de klara: tre hundar till final. Anki var med! Det var Anki och jag, Micke Rönnbäck med Fixa och Lena Bratsberg med Arron som skulle göra upp till slut. Jag och Anki gick ut som sista ekipage och jag visste att vi hade chansen…

I finalen startade varje hund ensam och här stod man på ett jättestort fält/hage (samma som i semin) med sjön till vänster och grusvägen med publiken till höger. Hela fältet lutade ner mot sjön. Det började med att det sköts och kastades änder på land intill sjön. Ca fem änder hamnade på land medan den sjätte kastades i vattnet och även den sjunde hamnade i vattnet med ett kast från båt. Här skulle de två i vatten tas in som dubbelmarkering medan änderna på land var ”störningar” som inte skulle röras. Efter detta skulle hunden dirigeras 150 meter ut till ett buskage. Lena och Micke hade gjort bra ifrån sig men med några mindre skönhetsfläckar.

Anki hade chansen, jag kände det tydligt och jag var oerhört fokuserad när vi som sista ekipage på hela RM gick ut på fältet för att inta startposition. Vi ställde upp oss och vi var båda lika koncentrerade inför markeringarna med alla störningskasten. Sista anden landade i vattnet och jag lät Anki fokusera ytterligare ett ögonblick innan jag skickade henne. Hon spikade markeringen. Inför markering nummer två, som var lurig pga. störningarna som låg nära, satte jag händerna på ryggen och lät Anki själv visa om hon visste vart hon skulle (jag kunde ju gå in och styra om det behövdes). Hon stirrade i rätt riktning och jag skickade henne. Hon går på en spikrak linje ut och kastar sig i vattnet och hämtar anden. Nu återstår hela Retrievermästerskapets allra sista apport…. den långa dirigeringen över hela fältet. Jag tar god tid på mig innan jag skickar och jag känner att Anki är med helt och fullt. Nu… Anki visar återigen att hon är snabbast i världen och drar ett spikrakt spår i 110 km/h ut mot målet i fjärran. Jag är rädd hon inte ska höra min visselpipa i den starka blåsten, men jag ser henne virvla runt när jag blåser. Ett par sidotecken styr henne in i buskaget och när hon dyker upp med anden i munnen möts vi av publikens applåder!

Anki hade vunnit Retrievermästerskapet!

2009 startar Anki på A-prov med 1:a pris och CK, men skador gör att hon sedan aldrig mer startar på prov.....

Anki jobbar på stora andjakter resten av sitt liv, och hon drivs av en aldrig sinande jaktlust. 

Hösten 2017 arbetar Anki som alltid på andjakterna. Hon är då nästan 13,5 år. Det hon inte vet är att jag noga väljer hennes apporter, mina andra hundar tar de svåra ... och hon står där vid min sida som i alla år... med lysande ögon och spetsade öron.... 

12 januari 2018 tar Anki steget över till den där andra världen, nästan 14 år gammal. Den världen där det alltid är slutet av augusti, vattnen och vindarna är ljumma, gräset är grönt och änderna flyger...

Anki.... min Anki...... <3

”En mycket tilltalande tik som gör
ett övertygande arbete. Mycket stark
i det självständiga arbetet”

Ankis kullar

Ankis kullar

Kull 1

Ankis första kull föddes den 6 maj 2006 efter Totte”, SJ(j)CH Streamlight’s Tony Baretta.

Kull 2

Ankis andra kull föddes den 13 april 2008 efterJäger”, Masterkey’s Cal Full Monty Ale.

Kull 3

Ankis tredje kull föddes den 5 april 2009 efterTrolle”, SEJ(A)CH Garronpoint Mole.

Kull 4

Ankis fjärde kull föddes den 4 mars efter Scotty”, SEJCH Hillus Drake.

bottom of page